Son Dakika Son Dakika

ABD Ankara Büyükelçisinden Türkiye açıklaması

Amerika Birleşik Devletleri’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik önemli mesajlar verdi. Flake, yeni görevinde iki ülke ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacağını söylerken, “Türkiye bizim asli müttefikimiz” dedi. Büyükelçi Jeffry..

ABD Ankara Büyükelçisinden Türkiye açıklaması

ABD Ankara Büyükelçisinden Türkiye açıklaması

Amerika Birleşik Devletleri’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik önemli mesajlar verdi. Flake, yeni görevinde iki ülke ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacağını söylerken, “Türkiye bizim asli müttefikimiz” dedi. Büyükelçi Jeffry Flake, F-16’ların modernizasyonu ve yeni alımlar için sürecin olumlu gittiğini de sözlerine ekledi.

7 Ocak 2022’de göreve başlayan Amerika Birleşik Devletleri’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, açıklamalarda bulundu. 

Büyükelçilik görevinde, “güçlü ikili ilişkilerin devamı” yönünde katkı sunacağını ve ilişkilerin daha da güçlü olabileceğini dile getiren Flake, “ABD ve Türkiye olarak mevcut yakın ilişkimizin faydasını görüyoruz. Güvenliğimiz güçlendi. Türkiye, 70 yıldır NATO’nun önemli bir üyesidir. Dolayısıyla bu alanda birçok ortak çıkarımız bulunuyor” dedi.

Türkiye-ABD ilişkilerinin sadece güvenlik alanından ibaret olmadığını vurgulayan Flake, ekonominin de iki ülke açısından önemli ve gelişen bir alan olduğuna dikkati çekti.

Flake, “Türkiye ile kapsamlı ve büyüyen bir ticari ilişkimiz, önemli pazarlarımız var. Dolayısıyla teşvik etmemiz ve geliştirmemiz gereken, hayati önem taşıyan pek çok şeye sahibiz.” ifadelerini kullandı.

Bölgesel gelişmelere de dikkati çeken Flake, “Kuşkusuz, şimdi Ukrayna’da olduğu gibi bölgede ortaya çıkan tehditler karşısında, Türkiye ile ilişkilerimiz çok daha önem arz ediyor.” diye konuştu.

“TÜRKİYE, ÖNEMLİ BİR NATO ÜYESİ”

Flake, Türkiye ve ABD’nin NATO nezdindeki iş birliğine ilişkin ise “Türkiye, önemli bir NATO üyesi. İkinci en büyük F-16 filosuna sahip, NATO misyonlarına en büyük katkı sunan üçüncü ülke.” dedi.

ABD’nin NATO Daimi Temsilcisi Julianne Smith’le bu hafta yaptığı telefon görüşmesini de aktaran Flake, şöyle devam etti:

“(Smith) NATO’daki rolü ve özellikle, ABD’ye ve yurt dışındaki NATO misyonlarına yönelik taahhütlerine bağlılığı nedeniyle Türkiye’ye ABD’nin teşekkürlerini iletmemi istedi. Dolayısıyla bu, özellikle Rusya gibi bir tehdit söz konusuyken son derece önemli. Şunu da söylemeliyim ki, Türkiye Ukrayna’nın egemenliğini desteklemekte kararlılığını sürdürüyor. Bu bizim için bölge ve dünya için çok önemli. Aynı zamanda egemenliğini koruması için Ukrayna’ya yardım da etti. Öte yandan Türkiye, ‘eğer bir diplomatik çözüm yolu varsa buna başvurmaya olan bağlılığımızı’ da paylaşıyor. Bu konuda büyük destek verdi.”

F-16’LARIN ALIMI/MODERNİZASYONU VE F-35’LER

F-16’ların modernizasyonu ve yeni F-16’ların alınması konusunda iki ülke arasındaki görüşmeleri de değerlendiren Flake, şunları kaydetti:

“F16’lara ilişkin görüşmeler yolunda gidiyor. Aslına bakarsanız, ‘LoR’ olarak adlandırılan talep mektubunun hazırlanmasına destek olmak için aralık ayında (ABD’den) gelen heyet gibi daha geçen hafta burada bir heyet vardı. Görüşmeler iyi gidiyor. Ancak bu uzun, karmaşık ve çok teknik bir süreç. Dolayısıyla üzerinde çalışıyoruz. Türkiye’nin bu talebini olumlu bir gelişme olarak görüyoruz ve Biden yönetimi sürece destek konusunda kararlı.”

Türkiye’nin F16’lara ilişkin talebinin NATO’ya bağlılığı da gösteren olumlu bir gelişme olduğunu dile getiren Flake, “Açıkçası birlikte çalışabilirliğe sahip olmanın son derece önemli olduğunu biliyoruz.” dedi.

Flake, Türkiye’nin, F-35 savaş uçakları için ABD’ye yaptığı ödeme karşılığında bir tazminatın söz konusu olup olmadığına ilişkin ise “Bu, çok karmaşık bir süreç. Ancak avukatlar ve muhasebeciler her gün bu konu üzerinde çalışıyor. Ama üstesinden geleceğiz.” dedi.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL